11. 6. 17

ARHETIPI ALI PODOSEBNOSTI POSAMEZNIKA


Ali zaznamo sebe, ko se pred prijateljem obnašamo drugače kot pred partnerjem, ali ko se pred avtoriteto obnašamo drugače kot doma sproščeni? Opazimo se, kako spremenimo način govora, ton glasu, mimiko, izraz na obrazu, povemo kaj mislimo, ali prikrivamo, se poveličujemo, ali pa smo v le v žrtvi. Vse to prihaja iz otroštva, kjer smo kot majhen otrok "morali" preživeti, ter tako oblikovali varovalo ali "protektorje", ki so nam pomagali čim lažje shajati v dani situaciji. 

Ko odrastemo, vsa ta varovala še vedno uporabljamo, nekatere manj, nekatere več. Pričnejo nas ovirati v partnerstvu, v poslovnem svetu, v prijateljevanju. Ker smo odrasli, delujemo na drugačen način kot smo, ko smo bili majhni. Pri prepoznanju arhetipa previdno opazujemo ta del, ga sprejmemo, ter se nekje v tišini ali v naravi vprašajmo, kaj nam je manjkalo, da smo ga tako močno pričeli izražati. Lahko je to premalo pozornosti staršev, premalo nežnosti, premalo pogovarjanja kar nas je zanimalo, ali preveč kontroliranja, ali delamo pravilno ali napačno. Nežno se popravimo, ko opazimo ponavljajoče vzgibe ter vztrajajmo pri spremembi.


Ni komentarjev:

Predstavljena objava

ŽIVLJENJSKA VIZIJA

Kaj bom, ko bom velik/a? Kot majhni sanjamo o viziji dela, ki ga bomo opravljali, ko bomo veliki. Pa se res zgodi tako, kot smo si preds...