6. 1. 18

KOMUNIKACIJA S STARŠI KOT PODLAGA POGOVOROV ZA OSTALE ODNOSE / COMMUNICATION WITH PARENTS AS BASIS FOR OTHER RELATIONS

Znotraj družine obstajajo različni nivoji komunikacij. Nekje se veliko pogovarjajo med seboj in se zelo dobro razumejo, na podlagi česar se oblikuje povezanost med vsemi člani. V nekaterih družinah se člani med seboj malo manj pogovarjajo ali pa je skoraj vsaka komunikacija odveč. Največkrat je problem v tem, da eden izmed staršev ohranja distanco med člani, kar se hitro prenese na otroke. Psihologi navajajo za vzrok nizko samopodobo, saj le tako taka oseba vzdržuje svojo osebno mejo ter ne pokaže svoje čustvene bolečine.

Komunikacija v primarni družini se odraža v komunikaciji npr. v partnerstvu ali s prijatelji, s sodelavci, s šefi, z novimi poznanstvi. Ker je potrebno nenehno reševati probleme, se lahko ujamemo v zanko, da ne zmoremo sproščeno govoriti kaj doživljamo ob temu problemu, kaj nas muči, kakšno je naše mnenje, kaj bi mi naredili drugače. Drug drugega naredimo za največjega krivca in ga obsojamo, da je nesposoben. Kar pa povzroča še večji spor. 

Sporazumevanje postane bolj sproščeno, ko iskreno povemo kaj v resnici čutimo in razmišljamo ne glede na odziv. To je avtentičnost in to smo mi, h čemur pa vsi strmimo, kajne:)


Razmislek: Prava notranja moč je, ko lahko preprosto poveš kaj misliš.

#preprostpogovor #sproščenost #avtentičnost #povejsvojemnenje

There are different levels of communication within family. Some are talking to each other and understand each other very well, which present the basis of connection between all members of the family. In some families, members do not talk so often or any communication is superfluous. The most common problem is that one the parents keeps the distance between the members, which quickly passed to the children. Psychologists called this low self-esteem. That kind of people maintain their personal limit and not show their emotional pain.

Communication in the primary family is reflected in communication, for example, in partnership, with friends, colleagues, bosses, with new friends. Since we need constantly  solve the problems, we can catch ourselfs in the loop, that we can not be able to talk freely about our emotions, we can not express our opinion, what we would like to do differently. The whole thing causes even greater dispute.

Communication becomes more relaxed when we sincerely say what we really feel and think regardless of the response of others. This is authenticity and this is what we are, right? :)

Reflection: The true inner power is when you can simply say what you think.

#simpleconverstation #relax #authenticity #tellmyopinion



Ni komentarjev:

Predstavljena objava

ŽIVLJENJSKA VIZIJA

Kaj bom, ko bom velik/a? Kot majhni sanjamo o viziji dela, ki ga bomo opravljali, ko bomo veliki. Pa se res zgodi tako, kot smo si preds...