1. 3. 12

SPREJEMANJE SAMEGA SEBE V PRIMERU ZAVRNITVE


Kot otrok, smo opazovali svoje starše, učitelje, prijatelje, kako se odzivajo na zavrnitve (npr. pri iskanju nove službe, v partnerskem odnosu ali prijateljski uslugi), ki so se jim dogajale v neki situaciji. Če so starši zavrnitve sprejemali kot izziv in v tem videli novo priložnost, bomo sedaj mi kot odrasli verjetno enake situacije spoštovali. To pomeni, da bomo sprejemali sami sebe v svoji nepopolnosti.

O sebi ne bomo govorili z negativnimi sodbami, temveč si bomo izrekli pozitivno mnenje ter videli v dani situaciji obe strani pola: dobro in slabo. Temu rečemo samospoštovanje. Raziskovalec Katz trdi: "Samospoštovanje bomo oblikovali tedaj, ko bomo otroka spoštovali. Spoštovanje se ponotranji, ko pomembni ljudje (npr.: starši, učitelji) odrasle otroke obravnavajo spoštljivo in kompetentno, se posvetujejo z njihovimi pogledi in željami ter ponudijo samostojno odločanje."

Razmislek: Odgovor o samospoštovanju do sebe najdemo, ko se vprašamo, kako smo se počutili, ko smo bili zavrnjeni ali ko smo naredili napako.



Ni komentarjev:

Predstavljena objava

ŽIVLJENJSKA VIZIJA

Kaj bom, ko bom velik/a? Kot majhni sanjamo o viziji dela, ki ga bomo opravljali, ko bomo veliki. Pa se res zgodi tako, kot smo si preds...